نقدنامه: کتاب زندگی و کارنامه محمود زینی بنیان‌گذار گروه صنعتی لایکو

نقدنامه: کتاب زندگی و کارنامه محمود زینی بنیان‌گذار گروه صنعتی لایکو

مقدمه

بیش از دو دهه است که هر کتابی که به سرنوشت، تجربه‌ها و خاطره‌های مدیران به‌ویژه مدیران کشور پرداخته‌ باشد، برای من خواندنی است. این توجهم در رصد این نوع کتاب‌ها دلایل گوناگونی دارد، برای نمونه: چرخش نگاه فلسفی‌ام از فلسفه تحلیلی به قاره‌ای، ارزیابی تجربه‌شدگی نظریه‌ها، مدل‌ها و فرض‌ها در تجربه‌های زیسته مدیران،  عمل رسالت روشنفکری حرفهای[1] ،…

در این جستارک نقدی نمی توانم تکنیک های نقد حرفه‌ای درباره کتاب را به کار گیرم لذا آنچه را در پی می آید فقط می‌توان درنگی در لایه‌های یک کتاب ارزشمند دانست. کتاب، قصه‌ زندگی مردی است که در لایه‌سازی برای بستر غنودن آدمیان کاری ماندگار کرد.( اشاره به محصولات لایکو).

درنگی در قصه‌ای به نام زندگی

معمولا در روز‌های سرسام‌آور اسفند تا حد امکان از  حضور در خیابان‌ها می‌گریزم، امسال در این ماه- که به ظاهر نویدبخش شادی اما پیامدهایش برای ایرانیان گرفتاری افزاست- یکسره کتاب خواندم و مطلب نوشتم. نگارنده برخلاف برخی از دوستانم، اینگونه توجه که بسیاری از هموطنان به سنت‌ها و مناسک آیینی و ملی دارند را آسیب‌زا و تورم‌افزا می دانم و آن را برای آینده ایران زیان‌آور می دانم. بنده بر این باورم نباید از ترس ناخوشایندی خیلی‌ها، با بزرگنمایی ارزش این مراسم، اثرات آینده‌سوز رفتار ناپسند آنچه را خیلی از مردم به نام شادی و سوگ می‌کنند گوشزد نکرد. نباید نگران سوءاستفاده شد و  مردم را به‌رغم رفتارهای نادرست حاکمیتی دعوت به رفتار مبتنی بر شعور عمومی نکرد. نباید اسیر ایدئولوژی خلق‌پرستی چریکهای قدیمی و مردم پرستی جدید شد و تمام رفتارهای نادرست مردم را به نام بحران سیاست توجیه کرد. به عنوان یک معلم بهره‌وری با گرایشات روشنفکری حرفه‌ای ، بر این باورم هر کسی باید سهمش را در بدبختی ملی ببیند و بپذیرید و بهبود بخشد. البته پیداست که سهم مردم و حکومت هیچگاه به تنهایی مطلق نیست.( بر این باور هم هستم که این شعار هم غلط است که هر کس خود را بسازد جامعه درست می شود، زیرا جامعه یک سیستم است که ویژگی هایش از جمع جبری اجزایش فراتر است. مانند مارکسیست ها نباید همه چیز را به پای حکومت نوشت و مردم را مقهور و بی‌گناه دانست. هر بخشی، سهمی دارد که در یک معادله غیرخطی قابل فهم است.[2]به قول مولانا:

در هوای آن که گویندت زهی

بسته‌ای بر گردنت جانت زهی

یکی از کتاب‌هایی که در اسفندماه امسال خواندم سرگذشت جناب محمود زینی بنیانگذار شرکت لایکو است. کتاب زندگی و کارنامه محمود زینی بنیانگذار گروه صنعتی لایکو به روایت محمد وثوقی از نشر نی

این کتاب بر‌خلاف بسیاری از کتاب‌های دیگر از این نوع، ساختاری کاملا داستانی دارد…

کامل این جستار را فایل پی دی اف زیر می توان مشاهده کرد.

نقد کتاب آقای زینی مدیرعامل شرکت لایکو